Čo znamená 'cruelty-free' a 'vegan' v kozmetike a prečo by nás to malo zaujímať?

V dnešnej dobe, keď sa rastúci počet ľudí stále viac zameriava na udržateľnosť a etiku v každodennom živote, sa stávajú dôležitými aj v oblasti kozmetiky. Stále viac zákazníkov sa tak pýta,čo vlastne znamenajú termíny 'cruelty-free' a 'vegan', ktoré sa objavujú na etiketách kozmetických produktov. Aby sme porozumeli týmto termínom, je dôležité sa pozrieť na to, čo vlastne znamenajú a prečo by nás mali zaujímať.

luuv-blog-cruelty-free2

Termín 'cruelty-free' odkazuje na kozmetické produkty, ktoré neboli testované na zvieratách. Bohužiaľ, mnoho konvenčných kozmetických značiek stále používa zvieracie testovanie ako metódu overenia bezpečnosti svojich produktov. Táto prax je však kontroverzná, pretože existujú alternatívne metódy testovania, ktoré nie sú závislé na použití zvierat a sú rovnako efektívne. Značky, ktoré sa zaviazali k filozofii 'cruelty-free', sa teda zaväzujú k tomu, že nebudú používať zvieracie testovanie v žiadnej fáze vývoja svojich produktov.

Termín 'vegán' v kozmetike zase označuje produkty, ktoré neobsahujú žiadne živočíšne zložky ani vedľajšie produkty. To zahŕňa zložky ako je včelí vosk, karmín (farbivo získané z chrobákov) alebo lanolín (tuk získaný z ovčej vlny). Vegan kozmetika je teda ideálna pre tých, ktorí chcú, aby ich produkty boli nielen šetrné k zvieratám, ale aj eticky v súlade s ich postojom k životnému prostrediu.

Prečo by nás však mali tieto termíny zaujímať? Prvým a najdôležitejším dôvodom je etika. Mnoho zákazníkov sa usiluje o to, aby ich nákupy odrážali ich hodnoty a etické postoje. Cruelty-free a vegan kozmetika ponúka spôsob, ako sa postarať o svoju pokožku bez toho, aby spôsobovala utrpenie zvierat.

Okrem etických dôvodov sa mnoho cruelty-free a vegán kozmetických značiek, ako je napríklad Luuv, tiež zameriava na udržateľnosť. Táto značka sa pýši tým, že ich produkty sú ručne vyrábané z organických a prírodných surovín. To znamená, že sú šetrné nielen k zvieratám, ale aj k životnému prostrediu.

Vybrať si cruelty-free a vegán kozmetiku teda znamená robiť etickú voľbu, ktorá odráža vaše hodnoty a postoj k životnému prostrediu. Značky ako je Luuv ponúka široké spektrum produktov, ktoré sú šetrné k zvieratám a planéte, takže sa môžete starať o svoju pokožku bez kompromisov.